2014. november 20., csütörtök

Egy nap a bölcsibenA mai nap korán kellett kelnem, hogy el tudjam érni a 08:03 - as vonatomat Akkrumba ahol a gyakorlati helyem van.
Igen, vonatozok, de szerencsére nincs annyira messze Leeuwardentől. :) Maga Akkrum egy kis falu, de mindenhol nagyon szép téglából épült házak vannak. A bölcsőde is téglából épült ház és kívülről is nagyon szép :) A bölcsőde belülről két részre oszlik, az egyik részén ott van a BSO vagyis az After school ami nálunk talán a napközinek felel meg. A másik részén pedig ott van a bölcsőde ahol én dolgozok :) A csoport neve pedig Flinterfertier ami pillangót jelent :) A bölcsőde több szobából áll: van egy játszószoba, egy konyhai rész ahol a gyerekek esznek, van pelenkázó rész és van két alvó szoba. A szobák nagyon barátságosak és színesek és jól felszereltek, rengeteg féle játék van ami fejlesztően hat a gyerekekre. :)
A gondozónők is nagyon kedvesek és segítőkészek, a gyerekek is nagyon aranyosak ugyan nem egy nyelvet beszélünk, de mégis megtudjuk értetni egymással mit szeretnénk. Általában :)

A délelőttös gondozónők Hilde és Sjoerdje volt a gyerekek pedig  heten voltak, szóval ez egy nyugodtabb nap volt :)
A gyerekek Reggelire gyümölcsöt (banánt, almát, Kivit) kaptak ivólével.
Reggeli után pedig kimentünk sétálni Akkrumba. ( Nem mindennap mennek ki, azért volt lehetséges mert kevesen voltak és egyébként szerették volna, hogy lássam a falut :)
Nagyon élveztem a sétát, sok képet csináltam :)

A séta után jöhetett az ebéd. Hollandiába az ebéd szendvicset (talán még levest) jelent. Nincs ez másképp a bölcsiben sem :) Tehát az ebéd kenyeret jelent vajjal és sajttal utána pedig valami édesség :) A gondozónők pedig a gyerekekkel esznek.
A nap hátralévő részében pedig a kicsikkel játszottam. :)

Csak úgy repül az idő!

Ma is gyönyörű napot töltöttünk itt fríz földön. A jó idő is tart még -ezt le is kopogom. Hatalmas szerencsénk van, az előjelzésekkel szemben csodás napsütésben van részünk mióta itt tartózkodunk.
A gyakorlat egyre jobban megy, már a gyerekek is hozzászoktak hogy velük vagyok, megtaláltuk a módját hogy megértsük egymást és így jókat tudunk játszani. :)
Ezen a napon egyetlen kislány jött hozzánk a napközibe.Ilyen előfordul, ha a többieknek más elfoglaltságuk akadt,mint pl: különböző edzésekre viszik őket a szüleik, vagy csak szólnak hogy egy másik pajtásukkal akarnak játszani és olyankor másik szülő is elviheti őket az iskolából. Ez a kislány, Lysanne 4 éves és nagyon találékony, már egész jól vissza tudja mondani az angol mondatokat, amiket tőlem hallott az elmúlt hetekben. Nagyjából egy órát játszottunk az udvaron, fogócskáztunk. Rendesen kifárasztott. :D Utána csatlakozhattunk a kiscsoportosokhoz a délutáni uzsonnára (a kis létszámunk miatt). Ilyenkor mindenki leül egy asztalhoz és evés előtt elénekelnek egy aranyos dalocskát, ami nekem nagyon tetszett (főleg Niki produkciója, aki már tökélyre fejlesztette a hozzátartozó koreográfiát :D ). Ezt követően mindenkit megkérdezek egyesével, hogy mit szeretne enni és én kenhetem meg a kis kekszüket, vagy extrudált kenyér szeletüket. Ez az egyik kedvenc részem a napban, mert így jut nekem is feladat, és növelni tudom az interakciót is külön- külön minden gyerekkel és mert jó nézni ahogy jó ízűen falatoznak a csöppségek. :)
Ezt követően folytatódott a játék, immár Nikiék csoportjával együtt. A picik Sinterklaas és Zwarter Piet jelmezt húztak, illetve minket is beöltöztettek... képzelhetitek...:D Nagyon szívesen mutatnék erről képet is, de az sajnos sértené a gyermekek személyi jogait, így inkább csak olvasóink fantáziájára bízom, mennyire fantasztikusan álltak rajtunk a pindurkák ruhái.
Hamarosan megérkeztek a gyerkőcök szülei és mi is befejezhettük a rámolást, takarítást.

Idő közben egyik csapattársunknak, Zsófinak problémái akadtak a bölcsességfogával. Szegénynek iszonyatosan fáj, annyira hogy muszáj volt felkeresnie egy fogorvost. Először a biztosítónak telefonált, mert elvileg nekik kell kijelölniük egy fogászt, aki fogadhatja. Ám a biztosító cégtől visszahívták Zsófit kis idő múltán, hogy nem találnak olyan fogorvost,aki beszélne angolul, így nem tudnak segíteni. Még szerencsénk, hogy lakik itt egy magyar tanárnő, aki azonnal a segítségünkre sietett, és lefoglalt egy időpontot a saját fogorvosánál. Hihetetlen mázlinknak tudható be, hogy ő is itt van, nem tudom mi lenne velünk nélküle! :)

Mára ennyit tudtam mesélni nektek. További szép estét mindenkinek! :)