2014. november 16., vasárnap

Féltávon!


A vasárnap a pihenésé így nem sok dolog történt ma. :) Ezért úgy gondoltam csinálok egy kis összefoglalást az elmúlt két hét eseményeiről és leírók néhány tapasztalatot, dolgot Hollandiával kapcsolatba.

ELSŐ HÉT:

Az első hetünkön megismerhettük a Friese Poort-ot. Ahol mindenki nagyon kedvesen fogadott minket. :) A diákok végig vezettek minket az iskolán ami hatalmas és jó felszerelt és nagyon sok félek képzés folyik itt.
Ezekután meglátogattuk az MCL-t vagyis a kórházat ami ugyancsak nagyon jól felszerelt volt.
Voltunk a Boatwarff-ba ami egy olyan műhely ahol mentális problémákkal küzködő emberek dolgozatnak. Hajókat építenek, javítanak, festenek stb. Ez elősegíti, hogy könnyebben vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba.
Elmentünk egy művészetiházba (SMOEL) ahol mentálisan és/vagy testileg sérült fiatalok tevékenykednek pl: festenek, rajzolnak stb.

Ellátogattunk a Friese Múzeumba, ahol a II. Világháborús eseményekről tudhadtunk meg többet és elmentünk  Drachtenbe ahol megnézhettük a mentőállomást.

MÁSODIK HÉT:

Mindenki nagyon izgatott volt hisz végre elkezdhettünk dolgozni a gyakorlati helyünkön.Véleményem szerint mindenkinek nagyon jó hét volt, hisz mindenki új tapasztalatokat szerezhetett és megismerhettük a különbségeket az otthoni és holland bölcsödék között.

HOLLAND SZOKÁSOK, TAPASZTALATOK:

1. Biciklik, biciklik, biciklik!!!

Gyalogosként vigyázznod kell, mert itt a bicikliseké a világ! Ne menj bicikli útra és mindig figyelj mert bármikor jöhet egy bicikli ;)


2. Egy kávé vagy tea bármikor jöhet! ;)
 
   Hollandiába eddig bárhova is mentünk mindenhol kávéval, teával kínáltak! Itt naponta 4-5 csészével is elfogyasztanak!

3. Az ebéd itt leves és/vagy szendvics!

4. Chipkaart
 
    Hollandiába Chipkaart-ot használnak az emberek. A kártyán van egy bizonyos összeg, fel és leszálláskor is használni kell a kártyát! (becsekkolás, kicsekkolás)

5. Édességek

    Hollandiába rengeteg féle édesség van és a legtöbbjük nagyon édes. Reggelire is esznek édességet, ami nem más mint a hagelslag amit megvajazott kenyérre szórnak.Sok fajta édesség van amit meg kell kóstolnod ;)

Mint például a Mini stroopwaffelst


Vagy a vlat amit dobozból fogyasztanak és a legkülönbözőbb ízekben lehet kapni :)A hétfői napot ismét a Friese Poortba fogjuk tölteni és meghallgattunk két órát, ami biztos érdekes lesz.