2014. november 4., kedd

Az MCL gyermekápoló szemmel

Sziasztok!

Ma ellátogattunk a helyi kórházba, az MCL-be (Medisch Centrum Leuuwarden). Délelőtt 10 körül találkoztunk a holland oktatóink egyikével, aki elkalauzolt minket a kórház egyik konferenciatermébe, ahol tájékoztattak minket arról, hogy hogyan is zajlik itt Hollandiában az egészségügyi ellátás. Az előadás jó volt, egyáltalán nem az unalmas sablon szöveget kaptuk, ami alatt megaludt volna a tej a szánkban, elsütöttek poénokat, sok ábrát is mutattak tájékoztatásképpen. Mindkét alkalommal amikor tájékoztatáson voltunk, kaptunk kávét vagy teát, ki mit választott, szóval esélyt sem adtak arra, hogy elaludjunk. :)
Az előadást követően körbevezettek minket a kórházban, ami mellesleg hatalmas! Megnézhettük a gyerekosztályt, ahol nagyon barátságos volt minden, bár ez az egész kórházra igaz, minden nagyon tiszta, rendezett és modern. A folyosókat festmények díszítik, néhol egy-egy kis szobrocskát is lehet látni. A gyerekosztályon természetesen a gyerekek világának megfelelően vannak kifestve a falak. A gyerekosztály folyosóján úgy érezhetik magukat a kis pöttömök, mintha az űrben sétálgatnának. A falakra vannak festve a bolygók, és a falba kis led lámpák vannak beépítve, amik a csillagokat szimbolizálják, ezek este is világítanak, és változtatják a színeiket! Ahogy haladunk az osztályon a kórtermek felé végig haladunk a Tejúton (Milky way).

A gyerekek eléggé szoronganak sok esetben az új környezet miatt, és persze ők tisztában vannak azzal is, hogy a kórház nem éppen a legkellemesebb hely, ám a hollandok erre is kitaláltak egy humánus megoldást a várakozásra, a folyosón van egy kis beugró rész, ahol van egy csócsó asztal, egy könyvespolc és egy kanapé, hogy a várakozás ne legyen olyan kellemetlen élmény senki számára. 


Ezután megmutatták a gyerekosztályt, hogy hogyan is néznek ki a kórtermek. Bekukucskáltunk a játszó szobába is, ahol minden korosztály számára van lehetőség egy kis szórakozásra.
A gyerekosztályon külön kis részlegen vannak az újszülöttek. Ide is bemehettünk alapos kézfertőtlenítés után, végig baktattunk az osztályon, hogy ne zavarjuk ezzel se a kis babócákat és hozzátartozóikat, aztán egy üres kórteremben megbeszéltük a látottakat, és hogy hogyan zajlik az ő ellátásuk. Ami számomra nagyon érdekes volt, az az úgynevezett Polip (octopus). 


A polip, amely valóban egy polipot formáló kis figura arra szolgál, hogy megnyugtassa a csecsemőket. Kb 6 hónapos korukig lehet ezt a "módszert" alkalmazni. A polip lényege, hogy a kis csápok a figurán a köldökzsinórt helyettesítik,(leginkább egy telefonzsinórhoz tudnám hasonlítani) így amikor a baba ezt megszorongatja, újból az anyaméhben érzi magát és ettől megnyugszik! Ami még számomra érdekes volt, és "tetszett" is annak ellenére, hogy ez egy szomorú dolog, az a kápolna volt. Ilyennel nem találkoztam még egyetlen hazai kórházban sem. Ez egy helyiség a kórház egyik szegletében van, ahová a hozzátartozók kicsit elvonulhatnak gyászolni, imádkozni. Egy családtagunk, ismerősünk elvesztése mindenki számára nagyon nehéz, és szerintem kicsit mindenki megkönnyebbül, ha van egy hely, ahová elvonulhat, hogy gyászolja azt, akit elveszített. Ebben a teremben szinte minden vallásnak ki van alakítva egy kis zug, és teljesen hangszigetelt, ha az ajtó csukva van, semmi nem szűrődik be a terembe, békésen, nyugodtan töltheti az időt, aki bent tartózkodik. 

A kórház felszereltsége nagyon modern, és szigorú szabályzat vonatkozik minden dolgozóra, amiket kötelesek is betartani, különben repülnek! Az egyik például az, hogy nem fényképezhetnek, főleg nem betegeket, és ez ránk is vonatkozott, amíg ott tartózkodtunk ezért be kell érnetek ennyi képpel. :)
Ami még szintén meglepett, hogy egy egész bazársor található a földszinten, ahol szinte minden van, étterem rengeteg butik, virágbolt és még fodrászat is!


Délre végeztünk is a programmal, ahogy mentünk kifelé a kórházból, a dolgozók mentek ebédelni, bizony, itt még erre is gondolnak, kötelező ebédidő van! Mire végeztünk, mi is nagyon megéheztünk, úgyhogy elindultunk a városba hogy megrohamozzunk egy kajáldát. :)