2014. november 5., szerda

Egy újabb csodás nap

Hoj!

A mai napot szerencsénkre elég későn kezdtük így mindenki ki tudta aludni magát a nagy koli buli után ami fantasztikus volt! :)

Délelőtt egy művész házat látogattunk meg aminek a neve Smoel. Itt mentálisan és/vagy testileg sérült fiatalok tevékenykednek, szakszerű segítséggel festenek, rajzolnak, barkácsolnak, mozaikoznak. Ezt az intézményt egy házaspár működteti, akik láthatóan szívvel lélekkel segítenek ezeknek a fiataloknak, mellettük dolgozik néhány önkéntes is és természetesen hozzáértő szakemberek is. Az egész létesítmény nagyon felszerelt, tele van munkaeszközökkel és még egy konyha is található, ami nekem külön nagyon tetszett mert itt a fiatalokkal együtt főznek és segítenek nekik megtanulni, hogy hogyan is kell főzni és megmutatják nekik, hogy hogyan tudnak takarékoskodni. Egyébként bárki bemehet csak úgy az utcáról és körülnézhet a műalkotások között sőt még kedvére vásárolhat is. Nagyon kedvesek voltak velünk örömmel fogadtak minket és lelkesen vezettek körbe, néha a fiatalok is csatlakoztak hozzánk és lelkesen megmutatták az éppen készülőben lévő alkotásukat.
                                                                                                   


Ezután vonatra szálltunk és először Franekerben tettünk egy sétát ahol szerencsénkre végig ragyogó napsütésben lehetett részünk. Egy régi Planetáriumba is ellátogattunk. Franeker egy kis falu, csodás kis házakkal és csendes utcákkal.Útközben betértünk egy régi templomba is amiben egy hatalmas orgona volt és gyönyörű festmények a falakon.
Ezt követően tovább vonatoztunk Harlingen Haven felé amely egy nagy kikötő város hatalmas hajókkal. Itt már a levegő eléggé hűvös volt de a látvány mindennél szebb. Igaz, a tenger onnan még nagyon messze van, de nagyon klassz volt a hangulata. Végig sétáltunk a kikötőben a városközpont  felé ahol beültünk egy kis kávézóba és rendelt mindenki egy igazi holland forrócsokit. Majd miután felmelegedtünk, visszaindultunk a vonathoz. Ezzel ennek a napnak vége is lett 17 óra fele már újra Leeuwardenben voltunk ahol mindenki mehetett arra amerre kedve volt. De leginkább mindannyian visszamentünk a koliba és egy kis pihenőt tartottunk ezután a mozgalmas nap után. :)