2014. november 6., csütörtök

Fríz múzeum, Boatwarff, Mentőállomás

Hello Mindenki!:)

A mai napunk felettébb eseménydúsan telt. Délelőtt a Fríz Múzeumban kezdtünk, ahol bemutatták a hollandok, ezen belül is főleg a frízek életét a II. világháború alatt. Habár mindössze 4 vagy 5 teremből állt a tárlat, mégis nagyon sok mindent megtudtunk erről az időszakról. Rengeteg útlevél volt a falakon, zsidók fényképei, történeteket lehetett olvasni (már annak, aki tud hollandul, nekünk az idegenvezető fordított:)).
Megismerkedhettünk az ellenállókkal, láttunk róluk képeket, megmutatták nekünk a tiltott jelzéseiket, a tiszteletükre szentelt emlékművet. Azt hiszem mindannyian elgondolkodtunk azon, hogy milyen szerencsések vagyunk, amiért nem ilyen időszakban kellett élnünk.
A múzeum után körbevezetett minket kicsit Leeuwardenben Hylco. Megmutatta nekünk a ferde épületet, amit igazából nem is használnak semmire, és elvileg azért lett ferde, mert eredetileg egy folyóra építették, aztán így lesüllyedt az épület egyik fele. Vagy valami hasonló..:D
A séta végén átadott minket egy másik tanárnak, Johann-nak, aki elvezetett minket a Boatwarff-ba. Ez egy olyan műhely, ahol mentálisan sérült emberek dolgoznak annak érdekében, hogy később vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba. Főleg hajókkal foglalkoznak, építenek, javítanak, festenek, de ott jártunkkor ajtókat is készítettek.Ezután kisbusszal elvitt minket Johann a drachteni mentőállomásra. Nagyon érdekes volt, főleg hogy kisgyermekgondozó tanoncként én még nem igazán jártam hasonló helyen.:) Ebből kifolyólag nekem minden nagyon modernnek és újnak hatott. Először Ronald tartott nekünk egy prezentációt az egész hely, rendszer működéséről. Ami még nekem is feltűnt, hogy más mint Magyarországon, az a "biciklis mentősség" volt. Hollandiában vannak olyan területek, események, helyzetek, ahová nem tudnak eljutni a kocsik, ezért van rájuk szükség. Ilyen esemény volt például nemrégiben egy futóverseny.
Az előadás után levezetett minket a garázsba, ahol bemutatott nekünk egy felszerelt mentőautót. Megmutatta az eszközöket, hogy mit hol találunk, ki hol helyezkedik el, valamint a vezetò ülésnél levő kijelzőt, amin kapják az információt, hogy hova kell menni és milyen esethez. A végén még a szirénát is bekapcsolta, ami hát...elég hangos volt!:)Hazafelé Johann megmutatta Reninek, Zsófinak és Ricsinek a gyakorlati helyet, ahová holnap kíséri majd őket.
Niki, Hajni meg én csak holnap fogjuk látni a kijelölt a bölcsiket, de azt hiszem mindannyiunk nevében írhatom, hogy már nagyon várjuk!:)